Pakettårta

Denna blommiga pakettårta gjorde jag till min mamma när hon fyllde år för ett par dagar sedan.
 
 
Vaniljbottnar, fylld med vaniljkräm och jordgubbscurdgrädde, spacklad med smörkräm,
täckt och dekorerad med marsipan. Blommorna och skylten är gjorda i flowerpaste.
 
 
 
 
 
 
 

Fika

Bakningsfingrarna har kliat den senaste tiden så det har blivit endel godsaker att ha framme på bordet.
 
 
Chocolate chip cookies och dubbel chocolate chip rice krispies cookies
 
 
Fläderblomste drömmar
 
 
Vaniljbullar och rimbobullar
 
 
Smulmuffins
(Dessa var jätte goda och blev uppätna väldigt fort)
 
 
 
Om recept önskas på några av dessa kakor säg bara till så publicerar jag det =)
 
 
 
 
 

Kokosmums

Kokosmums
 

4,5 dl socker
ca 1 dl florsocker
1 äggvita
1,5 dl kallt vatten
1,5 dl kokande vatten
1,5 msk gelatinpulver
5 dl kokosflingor
2 msk kakao
 
Lös gelatinet i det kokande vattnet.
Blanda samman florsocker, äggvita, kallt vatten och socker i en skål.
Vispa ner gelatinvattnet i äggviteblandningen.
Vispa i cirka 15 minuter.
Blanda sammman kokos och kakao.
Häll lite av strösslet i botten på en långpanna.
Fördela smeten jämt i pannan.
Strö lite strössel ovanpå smeten.
Låt stelna i kylen i ett par timmar.
Dela i bitar.
Rulla sidorna i resten av strösslet så alla sidor är täckta.
Ät och njut =)
 
 

Smörbollar

En enkel och god småkaka som går fort att göra.
 
 
150 g smör/margarin
0,5 dl socker
2 st äggulor
3,5tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
 
Sätt ugen på 200 grader.
Blanda socker och smör krämigt.
Tillsätt äggulorna, vaniljsockret och mjölet.
Rulla små bollar av degen. Rulla i pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen tills kakorna börjar få lite färg, cirka 7 minuter.
 
 
Dessa kakor blev en favorit här hemma och tog slut väldigt fort.
 
 
 

Rosteknik

Rosor kan man göra på så olika sätt med utstickare eller blad för blad, på floristtråd eller utan.
Jag har använt mig av en fem bladig utstickare när jag gjort mina rosor,
men har inte varit 100% nöjd med resultatet, vill få att de ser mer riktiga ut.
 
 
Så jag bestämmde mig för att prova ett nytt sett.
Att göra blad för blad.
Pilligare och tar lite mer tid.
Men det blev så mycket finare.
Tror jag har hittat min nya rosteknik =)
 
 

Creme bruleé

4 dl grädde
1 dl mjölk
1 st vaniljstång
6 äggulor
3/4 dl socker
 
Sätt ugnen på 125 grader.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg stången och fröna i en kastrull.
Häll i grädden och mjölken. Låt koka upp.
Ställ åt sidan och låt svalna i cirka 15 minuter.
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Ta bort vaniljstången från gräddmjölken.
Häll ner gräddmjölken i äggblandningen under vispning.
Fördela smeten i formar.
Ställ formarna i en plåt med hög kant. Fyll plåten med vatten.
Grädda i ugnen i cirka 60 minuter.
Smeten ska bli fast.
Ställ puddingarna i kylen över natten.
 
 
Innan servering strö ett tunt lager med råsocker på varje pudding och bränn av med en brännare.
 
 
 
 
 

Citron och marängpaj

Dessa små och söta pajer var riktigt goda.
Det syrliga från citronen möter det söta från marängen i en perfekt liten mumsbit.
 
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 ägg
 
Lemoncurd:
100g smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 st citroner
 
Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker
 
Blanda samman alla ingredienser till pajdegen.
Tryck ut i en pajform eller små inviduella formar.
(Jag använde mandelmussleformar.)
Låt vila i kyeln i cirka 15 minuter. Nagga botten med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter i 225 grader.
Låt svalna.
 
Gör lemoncurden medans pajskalen svalnar.
Finriv citron skalet och pressa ut saften.
Koka upp citronskal, citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt har löst upp sig.
Låt svalna lite.
Vispa ägg och 1 dl socker poröst.
Blanda med citronblandningen.
Sjud på svag värme tillse det börjar tjockna. Får ej koka.
Häll upp i en ren burk. Förvara i kylen.
 
Gör marängen medans lemoncurden svalnar.
Vispa vitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget.
Vispa tills marängen är glansig.
Spritsa maräng ovanpå lemoncurden.
Bränn av med en brännare eller grädda i ugnen i cirka 10 i 175 grader tills marängen fått lite färg.
 
 
 
 
 

RSS 2.0