Gott nytt år

Ännu ett år som har passerat, vad fort det har gått och mycket som har blivit bakat =)
 
 
 Lite av vad jag har bakat under 2013.
Vi får ser vad 2014 bjuder på för smaskigheter.
Önskar er alla ett gott nytt år
 

4:e Advent och godis

4:e advent är redan här, tänk va fort det har gått.
Idag bjuder jag på ännu mera godis nämligen tre olika sorter.
 
 
Apelsin mozartkulor, mint kakor och chokladfudge med marsipan.
 
 
Nougat
Marsipan eller mandemassa
Kakao och kanel
Apelsin
Florsocker
 
Koka upp apelsinskal med apelsinsaft tills skalet är nästan helt upplöst.
Låt svalna.
Skär nougaten i kuber.
Riv mandelmassan, blanda i apelsinsaft efter smak.
Blanda i lite lite florsocker tills massan har blivit fast igen.
Ta en bit mandemassa och tryck i en kub nougat.
Rulla i siktat kakao blandat med lite kanel.
 
 
1 äggvita
350 gram florsocker
1 tsk pepparmintsarom
200 gram mörkchoklad
 
Vispa äggvitan skummig, tillsätt lite florsocker och rör i pepparmintsarom.
Tillsätt resten av florsocker, lite i taget, och blanda till en fast deg.
Rulla små kulor och platta till dem till kakor i lagom storlek.
Låt kakorna stå framme och torka i 1 - 2 timmar.
Smält chokladen.
Doppa kakorna i chokladen.
 
 
 
 
En burk kondenserad mjöl.
200 gram choklad
50 gram smör
Marsipan
Smält samman i en kastrull.
Häll upp i en form och låt stelana i kylen.
Kavla ut marsipanen och lägg ovanpå och under fudgen.
Skär i kuber.
Rulla i kakao.

 
Hoppas ni alla får en underbar jul med era nära och kära, och en massa godis =)
 
 
GOD JUL
 
 
 
 
 
 

3:e Advent och clementin godis

3:e advent är här och idag bjuds det på gelegodis med smak av clementiner.
 
 
Gelegodis
 
2 dl clementinsaft 
50 g glykos
1 1/4 dl socker
5 gelatinblad
 
Pensla siliconformar med olja. Jag använde isbitformar.
Koka upp clemetinsaft, socker och glykos.
Låt koka till 110 grader, rör lite då och då.
Medan det kokar lägg gelatinbladen i kallt vatten.
När det har kokat klart ta av från plattan.
Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem till clementin blandningen.
Blanda tills det är väl blandat.
Häll blandningen i de smorda formarna.
Låt stelna i rumstemperatur i cirka 5 timmar eller över natten.
Ta ut från formarna och rulla i socker.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 advent och pepparkakshus

Idag bjuder jag på mysiga bilder av vårat pepparkakshus.
I år blev det ett blåvitt hus, då min sambo hejjar på IFK göteborg och deras färger är blått och vitt.
 
 
 
 
 
 
 
Hoppas ni alla haft en trevlig 2 advent :)
 
 

1:a Advent och godis

Varje advent kommer jag bjuda er på nåt juligt.
 
Idag bjuder jag på smarrigt godis alla som fick smaka gillade dem och nu är dem nästan slut.
Jag provade att göra ett brasilianskt godis, nämligen Brigadeiro.
De va enkla att göra och hade få ingredienser.
Det var inte sista gången jag gjorde dessa =) 
 
 
 
Brigadeiro
 
1 burk kondenserad mjölk
50 gram smör
2-3 msk kakao
chokladströssel
 
Blanda samman mjölken och kakaon i en kastrull.
Lägg i smöret.
Ha plattan på högsta värme, låt smöret smälta.
Rör hela tiden.
När det börjar bubbla sänk värmen till hälften.
Fortsätt röra hela tiden.
Smeten ska bli lite tjock,
testa med att luta kastrullen lite, lossnar smeten lätt från botten så är den klar.
Stäng av värmen.
Häll smeten i en djup tallrik och låt svalna i rumstemperatur.
När det har svalnat rulla bollar och rulla sedan i chokladströssel.
Det är väldigt kladdigt, men doppa händerna i lite vatten så går det lättare att rulla.
Förvara i kyl.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0