Recept munkar

Munkar är både goda och enkla att göra.
Receptet ger cirka 50 st munkar
 
 
4 tsk torrjäst
1/4 cup ljummet vatten
1 cup mjölk
3 msk socker
100 gram smält smör
4 1/4 cup mjöl
3 ägg
frityrolja


Blanda jäst, vatten, mjölk och 1 msk av sockret i en skål och ställ åt sidan för att jäsa i 10 minuter.
Tillsätt smör, mjöl, ägg och resterande socker till jäsblandningen. 
Blanda samman till en deg. Den ska vara lite klibbig.
Låt jäsa i en bunke täckt med en handduk i 45 minuter.
Knåda degen i cirka 5 minuter tills den känns smidig och elastisk.
Kavla ut degen på mjölad yta till 1 cm tjock.
Tryck ut cirklar med ett mått, tryck ut ett hål i varje cirkel.
Lät jäsa i 30 minuter.
Starta fristösen så att oljan blir varm.
Fritera varje munk cirka 1 minut på vardera sida, eller tills hela munken är gyllene.
 
 
 
Låt torka på hushållspapper eller rulla i socker.
 
 
 
 
De munkar som ej rullas i socker kan doppas i glasyr när de har svalnat.
Dekorera med strössel eller hackade nötter.
 
 


(Går utmärkt att frysa)
(1 cup = 2,4 dl)
 


 

 


Mimmi tårta

Min kusin fyllde tre år och önskade sig en Mimmi och en tårta på sin födelsedag, såklart att hon skulle få det.
 
 
Att baka och dekorera en tårta i denna sommarvärme var inte lätt, men fick till slut ihop en tårta.
Första gången jag modellerar en stående figur som även är byggd på ståltråd.
Det var inte lätt men det ser ut som Mimmi i alla fall.
 
 
Tårtan är fylld med mjölkchokladfluff med hackad toblerone
 
 
Och egengjord vaniljkräm
 
 
 
Tårtan är spacklad med smörkräm och täckt med marsipan.
 
 
Då födelsedagsbarnet inte äter tårta gjorde jag även rosa cakepops som skulle matcha med tårtan.
 
 
 
Men tänka sig hon åt tårtan endå och gillade den till och med så mycket att hon tog en bit till.
Det måste betyda att jag gjorde en god tårta =)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0