Macarons

Dessa små söta kakor är ju så goda, visst de tar sin lilla tid att göra men det är det värt.
 
 
Skål 1:
60g äggvita
35g socker
 
Sockerlag:
150g socker
50g vatten
 
Skål 2:
150g fint malen mandel eller mandelmjöl
150g florsocker
60g äggvita.
Färg
 
Dag 1:
Mät upp äggvitan i varsitt glas, lägg plastfolie över och låt stå framme i rumstemperatur över natten.
Skålla mandeln och låt torka under natten.
 
Dag 2:
Skål 1: Häll det ena glaset med äggvita i en skål och vispa tills det blir fluffigt och bildar toppar.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning.
 
Sockerlag: Häll vattnet och sockret i en kastrull. Låt koka till 118 grader.
Häll sockerlagen i skål 1 under vispning.
Vispa på medelhastighet tills äggvitan är kall och glansig (ca 10-15 min).
 
Skål 2: Mal mandeln. Sila mandel ner i en skål. Sila sedan i florsockret.
Blanda väl, tryck ut eventuella klumpar.
Tillsätt glaset med äggvita och färg.
Blanda väl.
Vänd ner skål 1 i skålen med mandelblandningen.
Blanda försiktigt. Smeten ska vara lite tjock.
Fyll en spritspåse med en rund tyll och spritsa ut små rundlar stora som 5-kronor på en bakplåtsklädd plåt.
Låt plåten stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.
Gräddda i 160 grader i mitten av ugnen i cirka 10 - 15 min.
Låt svalna.
Fyll med valfri fyllning och lägg ihop dem två och två.
Jag fyllde mina med dulce de leche.
 
 
 
 
 
 
 
 

Chokladbiskvier

Det här va första gången jag provade att baka biskvier och de blev jätte goda. 
Fick höra att de smakade bättre än köpta =)
Så för er som vill prova att baka egna här kommer receptet.
 
Cirka 20st
Botten:
200g mandelmassa
0,5 dl socker
1 st äggvita
 
Smörkräm:
2 dl marsankräm (vaniljkräm från pulver)
150 g smör
1 msk vaniljsocker
 2 msk florsocker
 1 msk kakao
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitan till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning.
Finriv mandelmassan.
Vispa ner mandelmassan i äggvitan.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa lagom stora bottnar på bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-20 minuter tills de är gyllenbruna, och fortfarande sega inuti.
Låt svalna.
 
Gör marsankrämen.
Rör smöret mjukt.
Tillsätt lite av marsankrämen i taget till smöret.
Blanda i vaniljsocker, florsocker och siktat kakao.
Blanda tills smörkrämen är smidig.
Bred smörkrämen lite toppigt på bottnarna.
Låt stå i kylen ett tag.
 
Smält 200g mörk choklad.
Doppa biskvierna i chokladen.
Förvara i kylen.
 
 
 
 
 
 
 

Utstickare för att göra rosor

Har fått endel kommentarer om vilka utstickare det är jag anväder när jag gör mina rosor.
Så istället för att svara varje enskilld person tänkte jag göra ett inlägg med bild på utstickarna och storlek på dem. Det blir mycket lättare att förstå när man får se bild =)
 
 
Dessa anväder jag till mina rosor. 
Den som är 3,5 cm brukar jag ha fyra blad av till en ros. Likaså den som är 5 cm.
Beroende på hur stor ros man vill ha så kan det räcka med fyra till åtta blad av den som är 6 cm.
Vill man ha en större ros så kan man lägga till några blad av den som är 7 cm.
Man får prova sig fram för att se hur stor ros och hur många blad man vill ha.
Det viktigaste är att man själv är nöjd med rosen.
 
 
 
 
 

RSS 2.0