Munkar recept



10 gram

jäst

1 msk vatten, ljummet

75 gram smör

4 dl mjölk

1 dl strösocker

1 tsk salt

2 st ägg
12 dl vetemjöl

 Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet.

 Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till
37 grader.

 Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl
av mjölet.

 Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca
en timme.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm
tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.

 Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.

 Doppa i socker eller låt svalna och bred glasyr på.


Kommentarer
Postat av: Viktkamp

gud va gott, blir inte alls sugen ;)

2011-05-23 @ 19:50:18
URL: http://viktkamp.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0