Gjutjärnsgrytbröd

Ett enkelt bröd att baka som inte kräver nån knådning alls.
Luftigt bröd med krispig yta riktigt gott blev det.
Jag kommer baka detta bröd flera gånger =)
 
 

7 dl vetemjöl

1 3/4 teskedar salt

1/2 tesked torrjäst

4 dl vatten

 

Blanda ihop mjöl, jäst och salt i en degbunke. 

Tillsätt vatten och rör ihop med en slev.

Det ska bli en kletig deg.

Täck skålen med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 12-18 timmar.

Värm ugnen till 230 grader.

När ugnen är varm ställer du in en gryta med lock på.

Jag använde en gjutjärnsgryta med det ska nog kunna gå med en vanlig kastrull också. 

Låt grytan stå inne i ugnen 30 minuter.

Under tiden häller du ut degen, som är väldigt kladdig på ett mjölat bakbord.

Forma den till en rund form och lägg plastfoliet över igen.

Den får ligga där tills grytan blivit ordentligt varm.

Öppna ugnsluckan, ta av locket på kastrullen och släpp ner degen.

På med locket igen och stäng luckan.  

Där ska den vara 30 minter.

När dessa minuter har gått tar du av locket och låter den stå där inne i 15 minuter till.  

Sedan är det bara att ta ut allt, vända på kastrullen och låta brödet svalna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0