Vaniljhjärtan och bollar

 
100g smör
3/4 dl socker
1 äggula
3 dl vetemjöl
 
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Plasta in degen och låt den vila i kylen i nån timme.
Tryck cirka 2/3 av degen i formar (jag använde en muffinsplåt)
Fyll med vaniljkräm.
Kavla ut resten av degen och tryck ut lock.
Nyp fast ett lock på varje kaka.
Grädda i i ugnen på 200 grader i cirka 15-17 minuter tills de börjar få lite färg.
Låt svalna en stund i formen innan du försiktigt vänder ut dem från formen.
 
 
Låt svalna innan du pudrar florsocker över.
 
 
 
 
Ät och njut =)
 
 
 
 
 

Gräddtårta och pakettårta

En väns mamma önskade sig fina tårtor till sin födelsedag.
Hon ville ha en gräddtårta med rosor och en pakettårta med blommor.
 
 
 
Båda tårtorna är fyllda med vaniljkräm och jordgubbscurdgrädde.
 
 
 
 
 
 
Alla blommor är helt ätbara.
De är gjorda för hand och målade av mig.
Rosorna tog nästan två dar att göra.
 
 
 
 
 
 
Pakettårtan är täckt i sockerpasta.
Alla dekorationer är gjorda i flowerpaste.
 
 
 
 
 
 
 

Smulmuffins

Enkla och goda muffins.
 
Muffins:
125 g margarin/smör
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman smör, socker och vaniljsocker.
Vispa i ett ägg i taget.
Vispa ner mjöl och bakpulver.
Tillsätt mjölken och vispa till en jämn smet.
Fyll muffinsformar nästan enda upp till cirka 3/4 av formen.
Gör smuldegen.
 
Smuldeg:
3 dl mjöl
3/4 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
100 g margarin/smör
 
Blanda samman allt till en smulig deg.
 
Smula degen över muffinssmeten.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter.
Låt svalna.
Sikta lite florsocker över de svalna muffinsen.
 
 
 
 
 

Glass, grönt och Bärgarn

Födelsedags barnet önskade sig glass, strössel, grönt och Bärgarn. 
 
 
Det blev päronslittglass cupcakes med fluffy frosting och strössel på.
En bärgarn gjord i sockerpasta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det blev även petit-chouxer fyllda med chokladfudge och mockakräm med kaffeglasyr på till de vuxna.
 
 

Sockerblommor

Jag har verkligen fastnat för att göra blommor det är så kul.
Finns ju så många olika sorters blommor man kan göra,
sen kan man måla dem hur man vill verklighetstroget eller helt efter egen fantasi.
 
 
 
Jag älskar verkligen att göra rosor, de blir så fina nu när jag äntligen har hittat rätt teknik för mig =)
 
 
 
 
 
Man kan även bygga blommor på floristtråd.
Då man trär ett tunt blomblad på en tunn ståltråd
och sedan binder ihop alla blad med floristtejp till en enda blomma.
Det är inte lätt men efter många, många försök så lyckades jag äntligen få ihop en lilja byggd på floristtråd.
 
 
 
Tyvär så blir ju inte blomman helt ätbar men en fin dekoration som man lätt kan spara undan i en vas.
 
 
Alla dessa fina blommor står sparade hemma i bokhyllan.
 
 
 

Franska våfflor/pariservåfflor

Deg:
 
2,5 dl mjöl
100 gram smör
1-2 msk vatten
socker till kavling
 
Fyllning:
 
100 g smör
1,5 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
 
Blanda samman mjöl och smör.
Tillsätt vatten.
Arbeta samman till en deg.
Plasta in degen och låt vila i kylen nån timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen till 0,5 cm i tjocklek.
Tryck ut cirklar med ett runt mått.
 
 
Kavla sedan cirklarna i socker med en kruskavel.
Kavla en sida i taget i sockret och vänd sedan och kavla igen.
 
 
Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
 
 
Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter tills de ser spröda ut.
Låt svalna.
Gör fyllningen.
Blanda samman smör och florsocker.
Tillsätt äggulan och vaniljsockret.
Lägg ihop kakorna två och två med fyllning imellan.
 
 
Förvara i kylen.
En sats ger cirka 10 dubbla kakor.
Men då de är så himla goda så rekomenderar jag att göra en dubbelsats =)
 
 
 

RSS 2.0