Övning ger färdighet

Att göra en högklackad sko i sockerpasta är inte lätt.
Sulan ska torka i rätt ställning, klacken ska vara rätt längd och se bra ut, det ska vara band och detaljer.
Den ska inte gå sönder när man lyfter skon från ställningen över till tårtan.
 
 
Denna skon var den första jag gjorde tror det var 1,5 år sedan ungefär.
Den ser okej ut på tork men när jag skulle lyfta upp den från ställningen sprack allt.
 
 
Den senaste och andra sko jag någonsin gjort.
Den tog cirka två dar att göra.
Då jag la till små detaljer som  te.x rufflet och fick göra om sulan två gånger innan klacken passade.
Kan säga jag var extremt orolig att den skulle gå sönder när jag skulle lyfta över den till tårtan.
Men den höll ihop =) klarade även en bil resa.
Så man kan nog säga att jag har avancerat upp mig lite =)
Övning ger färdighet.

Glad påsk

Glad påsk mina kära läsare
önskar er alla en härlig påsk =)
 

Chokladiga kakor

Dessa kakor är godast att äta nybakade.
Sega, gegigga, chokladiga och smakar som kladdkaka kan det blir bättre
 

150 g mörk choklad
3 äggvitor
4 dl florsocker uppdelat i två skålar
1,2 dl kakao
1 msk maizena majsstärkelse
1/4 tsk salt
florsocker för att rulla kakorna i
 

Värm ugnen till 175 grader.
Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Hacka chokladen och dela upp den i två skålar.
 
 
Smält en skål choklad i mikrovågsugn, låt svalna lite.
Vispa äggvitorna till mjuka toppar.
Tillsätt en skål florsocker lite i taget.
Vispa tills marängen ser glansig ut glansig,

 
Blanda samman en skål florsocker, kakao, majsstärkelse och salt.
 
 
På låg hastighet blanda i de torra ingredienserna i marängen.
Rör i den svalnade chokladen och resten av chokladen.

Sikta florsocker i en skål.

 Rulla bollar av smeten, rulla dem i florsockret.
 
Grädda tills de börjar spricka,  ca 10 minuter. låt svalna

 
 

Gjutjärnsgrytbröd

Ett enkelt bröd att baka som inte kräver nån knådning alls.
Luftigt bröd med krispig yta riktigt gott blev det.
Jag kommer baka detta bröd flera gånger =)
 
 

7 dl vetemjöl

1 3/4 teskedar salt

1/2 tesked torrjäst

4 dl vatten

 

Blanda ihop mjöl, jäst och salt i en degbunke. 

Tillsätt vatten och rör ihop med en slev.

Det ska bli en kletig deg.

Täck skålen med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 12-18 timmar.

Värm ugnen till 230 grader.

När ugnen är varm ställer du in en gryta med lock på.

Jag använde en gjutjärnsgryta med det ska nog kunna gå med en vanlig kastrull också. 

Låt grytan stå inne i ugnen 30 minuter.

Under tiden häller du ut degen, som är väldigt kladdig på ett mjölat bakbord.

Forma den till en rund form och lägg plastfoliet över igen.

Den får ligga där tills grytan blivit ordentligt varm.

Öppna ugnsluckan, ta av locket på kastrullen och släpp ner degen.

På med locket igen och stäng luckan.  

Där ska den vara 30 minter.

När dessa minuter har gått tar du av locket och låter den stå där inne i 15 minuter till.  

Sedan är det bara att ta ut allt, vända på kastrullen och låta brödet svalna.


Vaniljhorn

Vaniljhorn
Riktigt vaniljiga och spröda kakor
 
200 g rumsvarmt smör/margarin
2 msk vaniljsocker
4-5 dl mjöl
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman allt till en deg.
Rulla degen till ca 8 cm långa korvar,
böj dem så de liknar horn/bågar innan du lägger dem på en bakplåtsklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Rulla kakorna i strösocker medans de fortfarande är varma.

Jag är med i tidningen

Igår var jag med i tidningen Barometern 
jätte kul att få lite uppmärksammhet för min blogg =)
 
 
 
 

Fotboll/sko tårta

Födelsedags tjejen önskade sig en sportig tårta med rice krispies och kola,
resten var upp till mig att komma på något gott och fint.
När jag sen fick reda på att hon älskar skor, så fick jag denna ide
 
 
Vaniljbottnar
Fylld med dulce de leche (kolasås), chokladkräm och hackad vaniljfudge.
Spacklad med vaniljsmörkräm
Täckt och dekorerad av egengjord sockerpasta/flowerpaste och ätbara diamanter
 
 
 
 
 
Fotbollen är gjord av rice krispies treat, täckt med sockerpasta
 
 

Lite överallt

Godmorgon alla mina kära läsare
Ni vet väl om att ni kan följa Kiwisens på flera ställen
 
Instagram: http://instagram.com/kiwisens
 
Facebook: http://www.facebook.com/Kiwisens
 
Pinterest: http://pinterest.com/kiwisens/
 
Cake Central: http://cakecentral.com/u/884223/kiwisens
 
 
 

Cake pops

Fyndande klubbpinnar och cake pops plåt på netto för nån vecka sedan
och nu har jag äntligen använt mig av plåten.
 
 
Tidigare har jag gjort cake pops på kexsmulor och cream cheese som jag rullat till bollar men nu så gräddas sockerkakan som bollar med en gång.
Klart att doppas i smält choklad.
 
Kolla bara så söta de blev =)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ölcupcakes

Cupcakes bakade med öl i sig toppade med en mörkchoklad och öl frosting.
 
 

Cupcakes:

2,4 dl Murphys stout

124g smör, hackat i bitar

1,8 dl kakao

4,8 dl farin socker

1,8 dl gräddfil

2 ägg

1 msk vaniljsocker

4,8 dl Vetemjöl

2,5 tsk bikarbonat

 

Sätt ugnen på 175 grader. 

I en stor kastrull på låg värme, blanda ölet och smör.

 Rör tills smöret är helt smält.

Ta bort från plattan och vispa ner kakao och farinsocker.

 I en annan skål, blanda gräddfil, ägg och vanilj.

Blanda det sedan med ölblandningen.

Sikta samman mjöl och bikarbonat och vänd det sedan ner i ölsmeten.

Fyll varje muffinsform till 2/3 och grädda i 15-20 minuter  Låt svalna.
 
 
Frostingen har jag tyvärr inget recept på då kan mest gick på känn när jag gjorde den.
 
 
Visst ser dem smarriga ut.
Men smakandet fick min sambo stå för då jag inte dricker alkohol alls.
Men de fick godkännt =)
 
 
 
 
 
 
 
 
Don't eat and drive

RSS 2.0